Meniu pomana



Unul dintre obiceiurile mai putin cunoscute ale popoarelor Occidentale sunt pomenile, mai exact slujblele de pomenire pentru sufletele celor care au trecut in nefiinta. In toate zonele din Romania au loc astfel de comemorari si in ultima perioada ele sunt mai prezente in zonele rurale si mai putin la orase.

Meniu pomana - cum se organizeaza pomenile

Conform traitiei Bisericii Ortodoxe romane, pomenirea are loc cu slujbe de rugaciuni la diverse termene. Oamenii dau de pomana inca din cele mai vechi timpuri. Toate aceste ofrande sunt prezente in ritualurile legate de marea trecere specifica mai multor religii pe o larga arie geografica, in Asia si Europa vechimea acestora ajungand pe firul istoriei pana in era neoliticului.

Ortodocsii sunt de parere ca sufletul sta la portile vamilor pana cand rudele de pe lumea asta ale celui decedat vor plati vamile. Acest lucru se face doar prin parastase si pomeni. Totusi  pomenile date pe timpul vietii sau de catre rudele raposatului sunt considerate cele mai sigure pentru linistea sufletului. In couda faptului ca foarte multi oameni urmeaza aceste ritualuri, nu scrie exact in Biblie cat de des trebuie sa fie facute pomenile sau daca trebuie sa fe facute.

La fiecare parastas, asa cum este amintit mai sus, se organizeaza o masa sau cel putin se ofera celor care participa la slujba de pomenire un pachet cu alimente. Sunt si persoane care sustin ca mancarea trebuie sa fie calda si aburinda. Acest lucru aminteste de grana sufletului in sensul spiritual si aburii reprezinta inaltarea sufletului spre ceruri.

Nu toata lumea respecta ritualul acesta pentru ca exista ritualuri sau teme care se impun diferit. Spre exemplu, in orase totul este simplificat cu mult oferind pachete. Asadat se vor exclude si unele cheltuieli si timp pentru a rezerva o locatie si pentru a alege un meniu complex si se apeleaza la firmele de caterign.

Parastasul se organizeaza cu exceptii in zilele de sambata. In conformitate cu traditia si dogmele bisericesti, aceasta este ziua dedicata pentru pomeni pentru cei care au trecut in nefiinta. Daca parastasul care in perioadele de post, desigur ca se va respecta acest aspect si meniul consumat este format doar din preparate de post.

De asemenea, se impun restrictii prin alegerea datelor. Este pare ca este mult mai bine sa fie organizata o slujba de pomenire inainte de a implini un termen anume daca data respectiva este in anumite zile. Sunt interzise parastasele in zilele de duminica, de Inviere, de Florii, intre Craciun si Boboteaza si in zilele de post din timpul saptamanii, vinerea si miercurea.